English

Dokončovací stavební práce na objektu Velkého dělostřeleckého skladu Korunní pevnůstky v Olomouci (2015)

Pevnost poznání je jedinečná architektonická stavba, která kombinuje původní podobu dělostřeleckého skladu starého více než 150 let s použitím soudobých materiálů a moderních forem zpracování. Celý objekt slouží k popularizaci vědy a vzdělávání v oblasti přírodních věd. Poskytuje prostor pro trávení volného času a interaktivní výuku skrze stálé expozice, semináře, výstavy, kulturní programy a specializované učebny.

Architektonické zpracování Pevnosti poznání vycházelo z podoby bývalého vojenského objektu, který se zrekonstruoval a doplnil o moderní prvky. Původní stavba obsahovala dřevěný skelet se dvěma podlažími a řadami dubových sloupů, které podpíraly podélné trámy. V budově se nenacházelo schodiště, přesun mezi patry zajišťovaly dřevěné rampy. Výtvarné řešení vycházelo do jisté míry z původní podoby vojenského objektu, což ale zároveň posloužilo jako inspirace. Díky tomu vznikl jedinečný objekt kombinující vojenskou strohost s atraktivními expozicemi.

Kombinaci původního a současného stylu lze najít například v použití skleněných prvků. Kromě skleněných stěn oddělujících jednotlivé sekce se sklo objevuje také na podlaze, kde obnažuje původní konstrukční části. Konstrukce stavby byla celkově v maximální možné míře respektována: ponechali jsme dřevěné sloupy, příčné trámy i krovy. Některé části sloupů jsme kvůli hnilobě zapustili do kamenných patek. Významným prvkem objektu je z dálky viditelná střecha, která v průběhu své existence přišla o vikýře a kterou bylo třeba opravit na základě archivních dokumentů i historických fotografií. Kromě toho jsme vyměnili okna a provedli repase okenních mříží, zateplení vstupních vrat, fasády a střechy, obnovili vikýře a osazení hromosvodu.

Dispozičně je Pevnost poznání navržená ke snadné orientaci návštěvníků. Centrální část obsahuje nejnutnější zázemí jako šatny, prodejnu vstupenek, výtah, hlavní schodiště a toalety. Vznikla také jednotlivá křídla budovy, která vytvořila kompaktní prostory pro umístění expozic s možností oddělení přes turnikety. Budova má čtyři podlaží včetně dvouúrovňového podkroví. V prvním patře se nachází hala se schodištěm a výtahem s prosklenou výtahovou šachtou. Ve východním křídle je umístěná sekce „Věda a technika v době aktivního fungování pevnosti“, západní křídlo slouží jako víceúčelový prostor pro semináře, konference, společenské a kulturní akce. Také centrum druhého podlaží tvoří hala oddělená od bočních částí. Východní křídlo druhého patra poskytuje prostor pro expozici „Fyzikálních jevů a matematiky“, opačné křídlo hostí výstavu „Voda v krajině“.

Do podkroví vedou dvě rampy. Jedna z nich, tzv. akvárium, slouží zároveň jako prostor pro setkávání, přednášky nebo projekce. Podkroví opět zachovává členění dvou křídel. V prvním jsou umístěné „Vědecké dílny“ a prostor pro výtvarnou dílnu a chemickou učebnu, druhé slouží pro expozici „Optoelektroniky“. Kromě toho se zde v budoucnu počítá s umístěním kopule planetária, proto je k tomuto účelu již upravená konstrukce krovu. Ve druhé úrovni podkroví se nachází galerie a expozice „Astronomie“. Tento prostor je v místě protilehlých vikýřů rozšířený do balkónů, které mohou sloužit k pozorování oblohy.

Zpět na reference ↑