English

MŠ V Zahrádkách (2015)

Naším cílem bylo vytvořit novou budovu mateřské školy a její okolí tak, aby vyhovovaly potřebám dětí, které školku budou užívat, ale také rodičům, učitelům a zaměstnancům. Nachází se na svažitém terénu s volným vstupem na prostranství z obou podlaží. Školka V Zahrádkách zcela odpovídá svému jménu: má například zelenou střechu, která dotváří dojem budovy vystupující přirozeně z krajiny. Novostavbu tvoří dvě podlaží s venkovní terasou na jižní straně objektu, která je zastíněná dřevěnými pergolami.

Při přemýšlení o podobě mateřské školy bylo třeba brát v úvahu jak bezpečnostní prvky, tak i nároky dětí. Proto například terasa v patře, která navazuje na svažitý terén, může fungovat jako rozšíření herny. V krajní části zahradní terasy je umístěná dřevěná lavička lemující terasu. Na zahradě jsou pro děti sdílená pískoviště, herní prvky a multifunkční hřiště. Stávající hřiště v areálu nesplňovalo bezpečnostní ani účelové potřeby školy, proto je nové hřiště opatřené umělou trávou a poskytuje tak prostor pro nejrůznější herní prvky, jako jsou houpačky, kolotoče, dřevěné domečky nebo tabule ke kreslení. Navíc se v zahradní části nachází dráha pro skok do dálky, jízdní plocha pro tříkolky a dva dřevěné altánky.

Školka pojme čtyři oddělení pro 112 dětí. Funkční řešení objektu bylo proto třeba plánovat s ohledem na běžný provoz. Veškeré vnitřní malby jsou otěruvzdorné. Hned u vstupu se nachází tzv. špinavá šatna, která nabízí prostor pro uložení bot všech dětí, případně i rodičů. Počínaje schodišťovou halou už je provoz čistý. Venkovní terasa, která může sloužit jako herní plocha, je přístupná z interiéru a lavička vymezuje prostor pro pobyt v přezůvkách od venkovního prostoru zahrady.

V přízemí se nachází hlavní vstup s halou, kanceláří ředitelky, zasedací místností, technickou místností, šatnami, toaletami a dvěma schodišti. Každé oddělení má svou vlastní šatnu, kde mají děti své skříňky na oděvy. V budově se nachází také přípravny jídel, ale nepočítá se s vlastním vařením. V okolí školy se kromě příjemné vegetace nachází také parkovací stání pro rodiče, zaměstnance a návštěvníky.

A zajímavost závěrem: při výstavbě jsme museli přeložit místní horkovodní potrubí, které vedlo právě v pozici nové školky. Museli jsme proto vybudovat opěrné železobetonové stěny a výjezdovou rampu. Kromě toho jsme museli celý harmonogram stavby naplánovat přesně tak, abychom vše potřebné k přeložení potrubí stihli provést v době dvoudenní odstávky teplé vody pro celou ulici panelových domů.

Zpět na reference ↑