English

Rekonstrukce budovy č. 8, Univerzita Obrany, Šumavská, Brno (2015)

V budově č. 8 Fakulty vojenských technologií se bádá i přednáší, a protože chce Univerzita obrany poskytnout pohodlné zázemí také těm, kdo mají sníženou hybnost, rozhodla se, že více než sto let starou stavbu v areálu kasáren Šumavská vylepší od parkoviště až po půdu. Rekonstrukci rozdělenou do dvou etap se nám podařilo zrealizovat za plného provozu.

Nejprve jsme se zaměřili na nevyužívaný půdní prostor, který se měl z prázdného podkroví proměnit v 11 nových pracoven a zasedací místnost. Kromě výměny střešní krytiny, rozčlenění prostoru pomocí sádrokartonových příček a provedení nových podlah bylo potřeba myslet na plánovanou šachtu vnějšího výtahu. Do roviny střechy jsme tedy vložili ocelové rámy pro zesílení krovu, aby výtah nenarušil statiku budovy.

Samostatná ocelová konstrukce výtahu byla novým nosným prvkem střešní konstrukce. Nahradila více jak 100let staré trámy poškozené časem, válkou a dřevními chorobami, se kterými se muselo úspěšně v průběhu realizace vypořádat.

Výtahová kabina s nosností 1 125 kg je dostatečně prostorná, proto zaručí jak komfort pro zdravotně postižené, tak i rychlou a bezpečnou přepravu materiálu do laboratoří. Vejde se do ní až 15 osob nebo europaleta s obsluhou a ovládání je řešeno elegantně – pomocí magnetické karty. Snaha o pohodlný bezbariérový přístup do budovy se rovněž promítla do úprav parkoviště, které nyní nabízí osobám se sníženou hybností jedno vyhraněné parkovací místo, od něhož se po navazujícím chodníku dostanou až k nástupišti výtahu.

V rámci první etapy se některé učebny dočkaly stupňovité podlahy, jež studentům nabídne větší výhled na tabuli a přednášejícím díky lepší akustice ušetří hlasivky. Nový nábytek a chlazení regulující teplotu v letních měsících pak završily proměnu učeben v příjemné zázemí pro studium.

Druhá etapa rekonstrukce byla věnována hlavně přestěhování stávajících pracoven do hotové půdní vestavby. Poté přišla na řadu rekonstrukce laboratoří. Původní podlahy jsme nahradili antivibrační a antistatickou variantou, která bude lépe vyhovovat vybavení citlivému na otřesy. Stejně jako u učeben i v laboratořích došlo k výměně silno a slaboproudých rozvodů. Včetně kompletního přezbrojení trafostanice.

Věříme, že díky provedeným stavebním úpravám se podařilo budovu nejen přizpůsobit potřebám studentů a vyučujících, ale i přetvořit ji na moderní vědecké pracoviště.

Zpět na reference ↑