English

Úřad práce Šumperk – rekonstrukce budovy (2015)

Zbytečná spotřeba energie už se budovy úřadu práce v Šumperku netýká. Rekonstrukce tří objektů ze 70. let snížila jejich energetickou náročnost a šetří tak úřadu peníze. Dům v centru Šumperka může po úpravách dál sloužit jako administrativní sídlo. Prostory jsou přizpůsobené dnešním potřebám klientů i zaměstnanců úřadu. Služby jsou nově soustředěny pouze do jediné moderní budovy, která má bezbariérový vstup, prostornější čekárny i nové výtahy.

Hlavní objekt s kancelářemi má čtyři podlaží s nástavbou z 90. let, v dalších dvou jednopodlažních budovách se nachází přednáškový sál se spisovnami a kanceláře. Na jihozápadní straně se vjíždí do dvora s otevřeným parkovištěm. V rámci stavebních úprav se ale změnilo uspořádání pracovišť úřadu: nejnavštěvovanější kanceláře sídlí v přízemí, kde se nachází i sociální zařízení pro návštěvníky.

Důležitou součástí rekonstrukce bylo zateplení obvodových stěn a střech dvou vedlejších budov, čímž se dosáhlo výrazného snížení energetické náročnosti komplexu. Stěny jsme obložili deskami z polystyrenu a minerální vaty, která zajišťuje také zvukovou izolaci. Barevnost fasády jsme zachovali podle původních plánů. Protože hodně tepla unikalo okny a prosklenými stěnami, vyměnili jsme stávající za černé hliníkové a plastové s černou fólií.

Vnitřní úpravy se týkaly především podlah a omítek, znovu jsme vymalovali všechny místnosti. Chodby a sociální zařízení dostaly novou krytinu z keramické dlažby, v kancelářích jsou koberce nebo PVC. Některé kanceláře jsme propojili dveřmi, jiné jsme podle potřeb rozšířili. Poškozená dveřní křídla jsme nahradili dřevěnými, stejně tak místo ocelových prosklených stěn jsou v budově nově dřevěné s dveřmi. Interiér je navržen tak, aby byl barevně sjednocený. Odpovídají tomu nátěry všech nových i stávajících dveřních křídel. Úřad tak rekonstrukcí získal reprezentativní a odpovídající prostory pro návštěvníky i zaměstnance.

Zpět na reference ↑