English

Úřad práce v Prostějově (2015)

Větší úspora energií vedla k rekonstrukci budovy úřadu práce v Prostějově. Objekt je po přestavbě kompletně zateplený a na jižní straně má nová okna. Renovovali jsme také prosklené stěny, kterými unikalo nejvíc tepla.

Stavba od počátku sloužila administrativním účelům a anipo rekonstrukci se její využití nezměnilo. Pouze byt pro správce v přízemí objektu jsme upravili do podoby kancelářských prostor. Fasádu jsme zateplili kontaktním systémem s vrchní silikonovou omítkou, obnovili jsme střešní plášť. Okna směřující do ulice jsme vybourali a nahradili kvalitnějšími plastovými. V suterénu jsme vyměňovali jednoduchá skla za izolační dvojskla či trojskla. A protože kovové prosklené stěny byly z hlediska šetření energií nevyhovující, postavili jsme nové z hliníkových profilů a izolačně je zasklili.

Opravili jsme také porušená místa omítky, celou plochu jsme přeštukovali. Keramické obklady v sociálních zařízeních jsme vyměnili za nové, dřevěné obklady ve vstupním prostoru jsme zcela odstranili. Renovované jsou také rozvody vody i svislé odpady. Vytápění objektu jsme vyřešili třemi kondenzačními plynovými kotly. Nová je vzduchotechnika, klimatizace ve vybraných kancelářích a elektroinstalace.

Snažili jsme se zachovat původní charakter objektu. Museli jsme však navrhnout přesunutí hlavního vstupu, aby mohl sloužit také osobám, které potřebují bezbariérový přístup. Pohyb uvnitř budovy ulehčují dva výtahy vyhovující požadavkům pro bezbariérové užívání. Úřad práce v Prostějově je tak po rekonstrukci nejen méně náročný na spotřebu energie, ale také lépe dostupný.

Zpět na reference ↑